1970’lerden 1990’ların ortasına kadar tebrik kartı, poster ve takvim basıp satan Keskin Color, sonradan girdiği defter imalatıyla kırtasiye devi oldu. Firma, yeni fabrika yatırımı için düğmeye bastı
BİR zamanlar en önemli matbaa ürünlerinden, tebrik kartlarının (kart postal) ilk üreticilerinden Keskin Color artık dev bir kırtasiyeci. Firmanın ikinci kuşak temsilcisi Reşit Keskin, bu yıl 26 milyon lira ciro beklediklerini belirtiyor ve Selimpaşa’da 14 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrika yatırımına başladıklarını anlatıyor. 1963’te başlayan ve uzun yıllar devam eden kart postal işinden dolayı Türkiye’nin yakın geçmişinden çok zengin bir fotoraf arşivine sahip olduklarını söyleyen Keskin, şöyle anlatıyor Keskin Color’un öyküsünü:
“Karaman Ermenekliyiz. Ben 3 yaşındayken ayrılmışız. Önce Ankara’ya taşındık. Babam (Abdullah Keskin) orada un ticareti yaptı. Sonra işleri bozuldu. Amcam (Naci Keskin) Pendik’te Fransızca öğretmeniydi. Turistik yerlerin fotoğraflarını çekip kart postal bastırıp satarak ek gelir sağlıyormuş. Babama ‘gel bu işi yapalım’ demiş. Sultanahmet, Galata Köprüsü, Kız Kulesi v.s. fotolarını çekip turistlere satarak başlamışlar. Firmayı 1963’te babamın adına şahıs firması olarak kurmuşlar. Katrpostalları Güzel Sanatlar Matbaası’nda bastırıyorlarmış.
Ortak Matbaa
Güzel Sanatlar Matbası, kartpostal işindeki büyümeyi görünce 1966’da ‘gelin ortak olalım ve sadece bu iş için bir matbaa kuralım’ diye teklifte bulunmuş. Yüzde 50’şer ortak matbaayı kurmuşlar. Kart postal işi hızlı büyümeye devam etmiş ve babamla amcam diğer illerin turistik yerlerinin çekimlerini de yaparak işi genişletiyorlar. O zamanlar 6x6 ya da 6x9 çekilirdi. Sonra turistler için Almanca, İngilizce, Fransızca İstanbul Kitabı, Efes Kitabı, Antalya Kitabı yaptılar. Karayolları haritaları v.s. derken ürünler çoğaldı.
Duvara poster
Yine 1970’lerde ‘poster işi’ başlıyor ki bu da bir fenomen olarak yıllarca canlı kalanbir iş oluyor. İnsanlar posterleri alıp evlerinin, iş yerlerinin duvarlarına asıyorlardı. Bayramlardan ve yılbaşından öncesi büyük şehirlerin önemli caddlerinde tezgahlar açılır, çoğu öğrenci satıcılar tebrik kartları satardı. Posterler de böyle satılırdı. Elde poster mahalle dolaşan satıcılar da vardı o yıllarda. 1981’de Güzel Sanatlar Matbaası bizden ayrılmak istedi ve o dönemde turizmde çok güçlü bir girişimci olan Besim Tibuk hisselerin yüzde 30’unu alarak bize ortak oldu. 20000 yılı gibi Bezim Bey de hisselerini
bize sattı ve yüzde 100 aile şirketi haline geldik. 1980’lerde takvim işi çok güçlü bir atak yaptırdı. 4-6 yaprak duvar takvimleri 1990’ların sonuna kadar yılda ortalama 2 milyona adet kadar satardık. Sonra takvim de düşüşe geçti.
Teknolojiye rağmen kâğıda yeni yatırım
REŞİT Keskin, şu anda yılda ortalama 1300 ton kağıt işleyen bir tesise sahip olduklarını belirtiyor ve “Selimpaşa’da yeni bir yatırıma başlıyoruz. Yıllık işlediğimiz kağıt miktarı 2 bin tonun üzerine çıkacak. 11 milyon liralık yeni yatırım olacak. Aslında teknoloji defterlerin yerini alacak gibi geliyordu. Ama sektör her yıl büyümeye devam ediyor. Şu anda Yunanistan, İsrail, Kuveyt ve Mısır’a da defter satıyoruz” diyor.
Lisanslı defterle yeniden büyüyor
KESKİN Color Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Keskin, 1990’ların ikinci yarısından itibaren kart postal işinin gerilediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Biz de kırtasiye işine girdik. Matbaamız Çemberlitaş’taydı ve Güneşli’de arsa almıştık. 4 bin metrekare kapalı alana sahip matbaa yaptık. Lisanslı defter kapları ve defter üretimleriyle işimiz yeniden büyüdü. Şu anda 150 kişilik istihdamımız var.”